2007 I found my dreamland…-Brutto Gusto Fine Arts  

Brutto Gusto Fine Arts- Berlin

‘I found my dreamland without leaving my country’

“Enthousiasme en de wil er zelf verantwoordelijk voor te zijn.” Dit was het parool van beeldende kunstenaar Harmen Brethouwer; het zou evengoed kunnen gelden voor de veel jongere Jan Koen Lomans. Beide estheten, een positieve kwalificatie, die een grote liefde aan de dag leggen voor de ervaarbare schoonheid. Waar Brethouwer gepaste (calvinistische) afstand bewaart, is Lomans een (katholieke) beeldenliefhebber.
Het gaat Lomans om het tactiele van het materiaal waarmee hij werkt; hij wil de ervaring van de stoffen, mohair en andere wollen, van de zwartgrijswitte tinten, zichtbaar en voelbaar overbrengen. Het fijne gruis van het zwart zuigt het licht weg, om weer vrij te komen in het eigen oogwit. En daar tussenin herkent men de voorstelling; belangrijk natuurlijk, maar de sensaties van stof en tint geven minstens zoveel betekenis aan het werk.
Soms is Lomans’ liefde voor het oproepen van deze ervaringen polemisch; men zal weten dat de kunstenaar er zo over denkt en dat hij alles in het werk stelt om de sensaties te creëren. Deze polemiek is niet opdringerig of buiten proportie, integendeel, juist omdat het met zoveel zichtbaar enthousiasme gepaard gaat, stemt het vrolijk en wordt de toon van het werk licht. (Terwijl er veel donker is…)

Ad van Rosmalen
juni 2007

 

Studio JKL is transforming towards an interdisciplinary studio.

Keen on Collaboration and materiality. We are currently working on a new website.
Let’s meet on the borders of disciplines.

Funding Partners:                     

Collaboration Partners: